Въздействие на шивашката промишленост на околната среда

В събота следобед, група от тийнейджърки прелиства лъскави модни списания в голям търговски център в Ню Джърси. Пазарски чанти, пълни с нови покупки лежаха в краката им, тъй като те се говори развълнувано за това, което е в стил да носят това лято. Далеч в Танзания, млад мъж с гордост носи тениска с надпис логото на американски баскетболен отбор при пазаруване в местния пазар Митумба за панталони, които ще отговарят стройна фигурата си. Въпреки привидно различни, тези две сцени са свързани чрез изненадващо жизнения цикъл на облекло.

Как една тениска първоначално се продават в търговски център на САЩ за насърчаване на американски спортен отбор в крайна сметка да бъдат носени от афро тийнейджър? Глобализацията, консуматорството и рециклиране на всички сближат за свързване на тези сцени. Глобализацията направи възможно да се произвеждат дрехи при все по-ниски цени, цени толкова ниски, че много от потребителите смятат, че това облекло да са за еднократна употреба. Някои го наричат ​​“бърза мода“, на облекло еквивалент на заведения за бързо хранене.

Бърза мода предлага на пазара с достъпни облекла, насочени най-вече към младите жени. Зареждане с гориво на търсенето са модни списания, които помагат за създаване на желанието за нови „трябва да имащите“ за всеки сезон. „Момичетата особено са ненаситни, когато става дума за мода. Те трябва да имат най-новото нещо, винаги. И тъй като това е евтин, вие купувате повече от него. Нашите дрешници са пълни „, казва Майра Diaz, майка на 10-годишно момиче и купувач в модния квартал на Ню Йорк. Еднократна мода се появи в мол след мол в Америка и Европа на цени, които правят флиртува с покупката и продажбата безболезнено.

Въпреки бързата мода оставя отпечатък замърсяване, с всяка стъпка на облекло жизнения цикъл на генериране на потенциални опасности за околната среда и професионални. Например, полиестер, най-широко използван произведени влакна, е направен от етер. С нарастването на производството в модната индустрия, търсенето на изкуствени и синтетични влакна, особено полиестер, почти се е удвоил през последните 15 години, според данни на технически текстил пазари. Производството на полиестер и други синтетични тъкани е процес енергоемък изискващи големи количества суров петрол и освобождаване на емисиите, включително летливи органични съединения, прахови частици и киселинни газове като хлороводород, всички от които могат да причинят или влошат респираторно заболяване. Летливи мономери, разтворители и други странични продукти от производството на полиестерни се излъчват в отпадъчните води от полиестер производствени предприятия. СИП, съгласно Закона за опазване и възстановяване на ресурсите, смята много текстилни производствени съоръжения да бъдат опасни генератори на отпадъци.

Въпроси, свързани със здравето и безопасността на околната среда не се прилагат само за производството на изкуствени материи. Памук, един от най-популярните и гъвкави влакна, използвани при производството облекло, също има значително въздействие върху околната среда. Тази култура се пада една четвърт от всички пестициди, използвани в САЩ, най-големият износител на памук в света, според американското министерство на земеделието. Ползите за памук култури в САЩ от субсидиите, които поддържат ниски цени и високо производство. Най-високо производство на памук при субсидирани ниски цени е една от първите спици в колелото, която управлява глобализацията на мода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *